Persoonlijke groei – Strategisch inzicht is een must voor assistants

0 Flares 0 Flares ×
Publicatie  Management Support – oktober 2015 Strategisch inzicht is een must voor assistants

Strategisch inzicht is een must voor assistants om zaken voor elkaar te krijgen, zegt Elisa de Groot, trainer van Stratego voor vrouwen. Ze legt uit waarom profileren niet hetzelfde is als opscheppen en hoe je jezelf zichtbaar maakt op een voor jou plezierige manier. Succes

Speel het spel

Ik zie nog het bordspel van Stratego voor me met rode en blauwe fiches met daarop de rangen, van spion en verkenner tot de maarschalk. Het doel van

het spel was het veroveren van de vlag. Maar als het me al lukte om op de achterste linie te raken van de vijand, dan was ik al mijn mineurs (om bommen onschadelijk te maken) al kwijt. Ik verloor altijd en ik stopte ermee het nog te spelen. Maar was dat wel zo slim? Je hebt er veel aan om wél mee te spelen, zeker op je werk. Elisa de Groot vertelt waarom.

Waarom stratego voor vrouwen’? Hebben ze dat nodig?

“Ja. Je moet de spelregels kennen. Meisjes doen het beter op scholen, werken hard en consciëntieus, halen hogere cijfers dan jongens. Ze doen hun best de juiste antwoorden te geven. Maar later, in je werk, draait het niet meer om de beste antwoorden, maar of je het spel kunt spelen en ook de ongeschreven spelregels kent binnen het bedrijf. Ze vertellen je niet hoe je veel voor elkaar kunt krijgen. Dat moet je zelf ontdekken. Die spelregels binnen organisaties zijn over het algemeen masculiene spelregels. Bedrijven zijn vaak opgericht door mannen, de hoogste posities worden ingenomen door man- nen. Het lijkt een door mannen gedomineerd spel. Vrouwen zijn te veel bezig met hun werk goed doen, maar kwaliteit leveren is niet genoeg. Je moet je kwaliteit zichtbaar maken. En dat is niet voor iedereen even eenvoudig.”

Heb je voorbeelden van ongeschreven regels?

“Een ongeschreven regel kan zijn: spreek je uit. Mensen onthouden echt niet alles. Durf bijvoorbeeld je ambitie uit te spreken en denk niet ‘ze zien vanzelf wel dat ik toe ben aan een volgende stap, een nieuw project, een reis naar het buiten- land…’ Wees niet bang dat je vraag overkomt als gedram. Die ander is jouw ambitie of jouw plan allang weer vergeten. Durf er opnieuw over te beginnen, en nog een keer als het moet.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen?

“Mannen zijn gericht op hiërarchie en status, ze zien zichzelf los van anderen. Vrouwen richten zich op de relatie en verbinding, zij zien zichzelf verbonden met anderen. Dat is een patroon dat er al van jongs af aan in zit: jongens spelen veel meer in grote groepen, meisjes meer één op één met hun beste vriendin. Jongens leren op jonge leeftijd te functioneren in groepen. Dat heeft zo zijn voordelen binnen organisaties. Jongens spelen ook andere spelletjes. Meisjes gaan samen knutselen of tekenen. Zij zijn meer gericht op gelijkheid: als je schooltje speelt, ben je omstebeurt de juf. Jongens houden zich helemaal niet bezig met ‘eerlijk’. Bij hen draait het om winnen en verliezen, dus spelen ze soldaatje. Die competitie zit er bij jongens al in.”

Hoe uit zich dat op het werk?

“Op het werk profileren mannen zich veel meer, ze zorgen beter voor zichzelf. Vrouwen houden liever gelijkheid in stand. Daarom vinden ze zichzelf profileren ook zo moeilijk. Ze hebben dan snel het gevoel dat ze anderen tekortdoen.

Dat hebben mannen helemaal niet. Daarom hoor je vrouwen vaak praten in de ‘wij’-vorm. Mannen praten in ‘ik’-vorm: ik heb dit gedaan, ik heb dit gepresteerd. Probeer hierin een tussenweg te vinden. Maak je eigen rol helder! Dit heb ik ge- initieerd: ik heb het team samengesteld, ik heb een plan van aanpak gemaakt. Concreet. Benoem het. Zonder dat je alleen maar ‘wij’ zegt. Anders is het onduidelijk voor je manager of leidinggevende.”

Waarom moet je het spel kunnen meespelen?

“Als je niet laat zien wat je toevoegt, dan zien anderen het simpelweg niet. Veel vrouwen denken dat zeggen wat je voor elkaar hebt gekregen hetzelfde is als bluffen en opscheppen. Maar degene die aangeeft wat ze doet, creëert een duidelijk beeld van zichzelf, en duidelijkheid – daar hebben anderen iets aan.

Als jij zelf zaken aandraagt is dat ook voor je leidinggevende prettig en makkelijk. Voor jouw beoordeling natuurlijk, maar bedenk dat je leidinggevende zich óók moet profileren, en dat kan met de resultaten van zijn of haar team, dus met jouw input. Je krijgt er daarnaast veel voor terug: collega’s komen bij jou voor advies, geven complimenten. Het is een boost voor je zelfvertrouwen en maakt je werk leuker.”

 

Schermafbeelding 2015-10-07 om 15.53.26

Hoe draag je je succes uit als je je daar niet comfortabel over voelt?

“Vrouwen hebben de neiging zichzelf naar beneden te praten, overkritisch te zijn en te letten op wat er nog niet goed gaat. Ga die switch maken. Wat doe ik al goed? Let op je kleinere successen. Maak een bondje met anderen, spreek bijvoor- beeld af om tijdens een bijeenkomst of borrel iets positiefs over de ander te zeggen. Dat gaat automatisch rondzoemen en je wint er een positiever imago mee. Of stuur eens een mailtje door naar je manager van een tevreden klant. Je kunt ook een ludieke actie verzinnen. Ik ken een dame die rond Sinterklaas in banketletters 20% had laten maken vanwege de kostenbesparing die ze had gerealiseerd, met een gedicht erbij. Ik bedoel maar: vier je succes op jouw manier. Deze dame oogstte er succes mee.”

Wat is dat eigenlijk: strategisch vermogen?

“Dat je zelf de regie voert, en van tevoren nadenkt over de stappen die je neemt. Bepaal eerst: wat wil ik bereiken? Kan ik het nu bespreken? Of juist later? En met wie? Je moet kun- nen inschatten hoe je effectief kunt zijn. Als je bijvoorbeeld gaat onderhandelen, bedenk dan eerst ‘hoeveel?’ En: ‘wie heb ik tegenover me?’ Vrouwen zijn heel goed in onderhandelen– voor anderen. Zodra ze het voor zichzelf gaan doen, voelen ze zich ongemakkelijk.”

Komt dat terug in de training?

“In de workshop gaan we aan de slag met acht types goden en godinnen: de archetypes, de spelers in het spel.
Je leert te kijken: wat is dit voor speler? Wat vindt hij belang- rijk? Dat zorgt voor hilarische en herkenbare situaties met een leuke dynamiek. Feitelijk leer je te switchen tussen de verschillende types die je in je hebt. Je kunt je voorkeur heb- ben, maar je leert hoe je ze allemaal kunt gebruiken.”

Wat zijn vrouwelijke kwaliteiten? Wat zijn mannelijke kwaliteiten?

“Vrouwen zijn meer op de relatie gericht en op de lange termijn. Ze nemen minder risico.

Stratego voor vrouwen

Ook leren hoe je het spel speelt? Management Support orga- niseert in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit een masterclass Stratego voor vrouwen. De dag vindt plaats op 17 november bij de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.managementsupport.nl/opleidingen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen veel beter zijn in monitoren: dat het werk gedaan wordt en deadlines gehaald. Teams worden effectiever als ze gemengd zijn. Vrouwen houden in de gaten dat afspraken nagekomen worden. Vrouwen doen echt hun werk: als ik A zeg, dan moet ik ook B zeggen.

Mannen zijn makkelijker, minder consciëntieus. Maar zij hebben weer meer zelfvertrouwen, zorgen goed voor zichzelf, durven risico’s te nemen en ergens voor te staan. Ze hebben een groter ego en functioneren makkelijker als boegbeeld. Ze kunnen iets uitdragen en vertellen dat ze ergens trots op zijn. Ze zijn gedecideerd in hun communicatie. Vrouwen nuance- ren vaak zoveel dat ze onduidelijk worden.”

Wat is belangrijk om te weten als je dit wilt gaan doen? “De training gaat niet over hoe je mannelijker wordt. Maar het gaat erom het spel te doorzien en dat je daar zelf handig en strategisch mee kunt omgaan, dat is de essentie. Je leert hoe je effectiever gedrag bewerkstelligt. Ben je van jezelf heel bescheiden, dan voeg je ander gedrag toe.”

Hebben managementassistenten hier baat bij?

“Als managementassistent heb je een ondersteunende rol. Dat maakt het risico op onzichtbaarheid een stuk groter. Maar je hebt weliswaar geen formele macht, maar wel informele macht, en je kunt invloed uitoefenen met je persoonlijkheid. Je wilt toch dingen voor elkaar krijgen, in je werk, of voor jezelf. Het helpt enorm als je snapt hoe de spelregels in elkaar zitten en dat je kunt switchen in de keuze in je gedrag. Je hebt in jouw functie immers te maken met veel verschillende mensen en types.”Eli
sa de groot richtte in 1997 samen met Monic Bührs In Touch women resource management op. Hun bestseller Stratego® voor vrouwen was in 2008 genomineerd voor Managementboek van het Jaar. In 2009 publiceerden zij samen met Yvette Berkel het boek Strategisch onderhandelen voor vrouwen en in 2011 Sterke mannen Slimme vrouwen. In oktober verschijnt hun boek Vrouwen bluffen niet. http://www.intouchwrm.nl

Bron: Management Support – persoonlijke groei   (TeksT vera bot)

0 Flares Twitter 0 LinkedIn 0 Facebook 0 0 Flares ×