Pers

Informatie voor de pers

Voor foto’s kunt u op deze pagina terecht.

Persberichten:

Op deze plek verschijnen berichten die u kunt gebruiken voor artikelen

FOR IMMEDIATE RELEASE, 28 november 2013

”Enkel een vrouwenquotum invoeren maakt het probleem alleen maar groter!”

Deze prikkelende uitspraak doen Monic Bührs en Elisa de Groot, de schrijfsters van de bestseller ‚Stratego® voor Vrouwen’. Monic en Elisa houden zich vanuit hun bedrijf ‚In Touch women resource management’ al bijna twee decennia lang bezig met executive search van hoogopgeleide vrouwen voor directie-, management- en stafposities en het begeleiden, ontwikkelen en inspireren van vrouwelijk talent.

Elisa de Groot Monic Buhrs

Elisa de Groot en Monic Bührs

Zij maken zich zorgen over de invoering van een vrouwenquotum, waar afgelopen woensdag het Europees Parlement toe besloten heeft. Monic Bührs: „Als je enkel een vrouwenquotum invoert, zonder het onderliggende probleem aan te pakken, dan maak je het probleem alleen maar erger!” Elisa valt haar bij „dit vrouwenquotum is lose-lose. Vrouwen zullen blijven vastlopen en organisaties verliezen veel geld.”

De reden voor het ontbreken van vrouwen aan de top is niet dat vrouwen niet binnengehaald worden, maar dat ze niet binnen blijven. Vrouwen snappen het spel niet dat gespeeld moet worden en branden daardoor op of stappen eruit. Op hun beurt stellen bedrijven niet ter discussie of de spelregels aangepast moeten worden. Dit is de onderliggende oorzaak voor een gebrek aan vrouwen in de top en het is dit probleem dat aangepakt moet worden, stellen de experts op het gebied van vrouwelijke carrières. “Als je een vrouwenquotum invoert zonder dit aan te pakken, dan ga je vrouwen benoemen die het spel niet begrijpen, net zomin als dat je het spel aanpast. Met alle gevolgen van dien.”

Als u over de invoering van een vrouwenquotum en/of de achtergronden bij deze discussie wilt publiceren en hiervoor op zoek bent naar deskundigen, dan zijn Elisa en Monic graag bereid om u te woord te staan.

Hieronder vindt u een aantal uitspraken die zij over dit onderwerp gedaan hebben:

Elisa de Groot:

 • „Vrouwenquotum is dweilen met de kraan open.”
 • „Zet liever een quotum op het invoeren van nieuwe spelregels.”
 • „Een quotum is een negatieve ‘return on investment’. Zo’n quotum kost organisaties meer geld en menselijk kapitaal, dan het hen op zal leveren.”
 • „Een quotum is ‘windowdressing’. Leuk om op korte termijn aan cijfers te voldoen, maar het gaat om de echte verandering.”
 • „Richt je op het spel en het vermogen van vrouwen om dat te kunnen spelen, in plaats van op het aantal poppetjes.”
 • „Organisaties die de kwaliteiten van mannen én vrouwen bewust inzetten presteren beter.”
 • „Een gevarieerde samenstelling in een team heeft meer innovatieve kracht.”
 • „Een evenwichtige balans tussen mannelijke en vrouwelijke managers, professionals en bestuurders in organisaties is geen luxe of politieke wenselijkheid, maar economische noodzaak.”

Monic Bührs:

 • „Het vrouwenquotum vermindert uiteindelijk het aantal vrouwen op topposities”
 • „Een vrouwenquotum zonder aanpak van het probleem levert alleen maar verliezers op.”
 • „Een quotum halen is eenvoudig, maar bestendig succesvol functionerende vrouwen aan de top is iets heel anders”
 • „Zo’n quotum is als een aspirientje tegen spanningshoofdpijn. Je haalt de hoofdpijn tijdelijk weg, maar als je de bron niet aanpakt zal het keer op keer terugkomen.”
 • „Als het vrouwenquotum niet zorgt voor een echte omslag aan de top (en dat kan een quotum niet), dan ga je juist te horen krijgen‚ zie je wel, ze kunnen het gewoon niet’.”
 • „Een oppervlakkig quotum zal juist zorgen voor een grotere uitval van vrouwen.”
 • „Zo’n quotum is vooral business voor executive search en outplacementbureaus, maar levert organisaties of ons als samenleving niks op, op de lange termijn. Integendeel.”
 • ”Vrouwen die aan de top willen komen, moeten het door mannen gedomineerde spel leren spelen.”

Contact:

 • Monic is bereikbaar op: 06-20395535
 • Elisa is bereikbaar op: 06-51233890

Meer informatie:

In Touch is in 1997 opgericht door Monic Bührs en Elisa de Groot. Monic Bührs en Elisa de Groot zijn de auteurs van de bestseller ‘Stratego® voor vrouwen’. Dit boek was genomineerd voor de prestigieuze prijs ‚Managementboek van het Jaar’ in 2008. In september 2013 is een herziene uitgave uitgebracht, volledig geactualiseerd en met twee nieuwe hoofdstukken. In 2009 publiceerden zij samen met Yvette Berkel het boek ‚Strategisch onderhandelen voor vrouwen’ en in 2011 publiceerden zij ‚Sterke mannen Slimme vrouwen’ over het effectief inzetten van de vijf niveaus van macht.