Artikelen

Regelmatig plaatsen wij hier nieuws en berichten die interessant, belangwekkend, leerzaam of gewoon leuk zijn om te lezen. 


OPSLAG VRAGEN?
Dat kun je leren!

Ook in de 21e eeuw krijgen vrouwen nog steeds minder salaris voor hetzelfde werk als mannen. Vijf tot zeven procent, blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Waarom? Tja, mannen vrágen gewoon om dat hogere loon. Het goede nieuws: u kunt dit ook leren. 

Lees het artikel


Meer vrouwen aan de top? Verander de spelregels!

Heb je een date? Dan betaal je als zelfstandige Nederlandse vrouw aan het eind van de avond gewoon de helft van de rekening. Wordt er in andere landen van het heerschap verwacht dat hij de portemonnee trekt na een avondje uit, in Nederland is de rekening splitten de normaalste zaak van de wereld. Vrouwen kunnen namelijk prima hun eigen boontjes doppen, lijkt de gedachte.

Lees het hele artikel


‘Vrouwen, zo krijg je wél het loon dat je verdient’

Vandaag is het Equal Pay Day. Dat is nodig, want de loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds 15,5 procent. Wat kunnen vrouwen zelf doen aan dat loonverschil? Twee onderhandel-deskundigen geven tips.

Lees het hele artikel

Bron: Ad.nl

 


‘Een succesvolle vrouw onderhandelt als een vent’

Vrouwelijke zzp’ers vinden onderhandelen maar lastig. ‘Voor mannen is onderhandelen een spel. Vrouwen vinden het vooral veel gedoe.’ Twee deskundigen geven tips.

Lees het hele artikel

Bron: intermediair.nl


‘Vrouwen mogen in een onderhandeling wel wat vaker bluffen’

onderhandeling_elisa-de-groot-780x448In iedere organisatie worden politieke machtsspelletjes gespeeld. Een belangrijk onderdeel daarvan is strategisch onderhandelen. En dat gaat mannen meestal wat beter af dan vrouwen, vertelt onderhandelexpert Elisa de Groot.

Lees het hele artikel

Bron: MT.nl


ZO BEREIKEN VROUWEN DE TOP

LR_MSM0708_2017.Zobereikenvrouwendetop kopieVrouwen hebben vaak net zoveel talenten en ambities als mannen. Toch gaan veel topfuncties aan
LR_MSM0708_2017.Zobereikenvrouwendetoponze neus voorbij. Wat belemmert ons? En wat kunnen we doen om die mooie kansen wél te pakken?

Lees het artikel

Bron: Management Support


‘Vrouwen hebben meer egomacht nodig’

Elisa de Groot van In Touch women resource management is auteur van verschillende managementboeken, met name gericht op vrouwen. Ondanks het feit dat het 2016 is, zijn er volgens haar nog te weinig vrouwen aan de top. Daar wil ze verandering in brengen. Graag voor 2090.

Lees het hele artikel

Bron: www.penoactueel.nl | Astrid Slootweg, redacteur

 Rabobank neemt diversiteit serieus

 Gender Can Be a Bigger Factor than Race in Raise Negotiations

 The Gender Gap in Feedback and Self-Perception

 Mannen zijn stevige debaters, vrouwen kijvende wijven

 Vrouwen moeten ophouden met bescheiden zijn

 De vrouwen die het geld beheren

 Vrouwenevent: ‘Vrouwen hebben de neiging om zichzelf klein te maken’

 Why does John get the STEM job rather than Jennifer?
by The Clayman Institute for Gender Research at Stanford University

 nrc next – Wie goed hunt, víndt die vrouw

 Bookreview: Vrouwen bluffen niet. En 14 andere onmisbare inzichten voor mannen.

 Persoonlijke groei – strategisch inzicht is een must voor assistants

 Stratego voor vrouwen tijdens de netwerkbijeenkomst van NOOVA

 DEVELOPING FROM SILVERBACK GORILLAS TO A BONOBO LEADERSHIP STYLE By Tjeertje Vlaskamp

  Women should not ask for a raise, but trust “faith” and “karma” Opmerkelijk artikel in de New York Times

 Macht en Leiderschap

 Zonder subtop, geen top

 Hogerop? Zoek een sponsor!

 Vrouwen goed inpasbaar binnen IT

 10 most powerful women

 Thessa Menssen (BAM Groep) is Topvrouw van het jaar 2013

 Opzij: Edith Schippers machtigste vrouw 2013

Bonte Vrouwen

Vrouwen op weg naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven

Uitzending:          elke zondag van 29 maart t/m 3 mei 2015, 15.55 uur, NPO 2,

Website:               www.ntr.nl/bontevrouwen

Zes jonge, hoog opgeleide vrouwen hebben ieder een droom: ze willen de top van het Nederlandse bedrijfsleven bestormen. Ze zijn ambitieus, gedreven en getalenteerd. Maar voor vrouwen liggen de kansen anders dan voor mannen. In een zesdelige serie legt de NTR de oorzaken bloot en onderzoekt mogelijke oplossingen.

In het tweede seizoen van Bonte Vrouwen worden zes jonge vrouwelijke talenten met ambities gevolgd.  Zij nemen de kijker mee in hun persoonlijke verhaal, hun dilemma’s en hun successen. Een breed palet aan bedrijven en organisaties geeft tegelijk een kijkje in de keuken. Hoe zit het met hun diversiteitsbeleid? Zo volgen we vrouwen bij een beursgenoteerde onderneming (Delta Lloyd), het Zweeds-Nederlandse bedrijf Vattenfall Nuon, een advocatenkantoor (Norton Rose Fulbright), een wetenschappelijke onderwijsinstelling (VU),  een zelfstandige bestuursorganisatie (Kadaster) en een echte bèta onderzoeksinstelling (natuurkundig instituut AMOLF).

Rolmodellen

Een krachtig rolmodel dat door het glazen plafond heen is gebroken, neemt het talent mee in de wereld van boardrooms en directieraden. Deze topvrouwen hebben al ingrijpende keuzes gemaakt waar de talenten hun voordeel mee kunnen doen. Hoe om te gaan met dilemma’s als onzekerheid en profileringsangst? De kijker krijgt zo een idee hoe het komt dat er nog steeds zo weinig vrouwen in de bovenste lagen van het bedrijfsleven en de universiteiten te vinden zijn.

De zes afleveringen:

Aflevering 1 – zondag 29 maart | Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier (vanaf 13:30min. is Elisa in beeld)

Sinds 2013 moeten beursgenoteerde ondernemingen streven naar 30% topvrouwen (wet bestuur en toezicht). Het landelijk gemiddelde blijft echter steken op 6%. Laïla Boutaïbi, management trainee bij Delta Lloyd, ambieert een topfunctie maar beseft dat haar kansen klein zijn. Laïla heeft twee masters op zak. In haar vrije tijd doet ze aan boksen, omdat dat haar gedisciplineerd houdt. Hoe kan ze voorkomen dat ze in de bekende valkuilen stapt? Ze legt haar oor te luisteren bij de succesvolle directeur Annemieke Visser-Brons.  Annemieke adviseert Laïla haar eigenheid te koesteren. Voor de spelregels op de werkvloer nodigt ze Laïla uit voor een spelletje Stratego.

Aflevering 2 – zondag 5 april | Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier

De jonge leidinggevende Miriam Hentzen is hoogzwanger van haar tweede kind. Ze vraagt zich af of ze het moederschap nog kan wel combineren met het opklimmen naar de top. Kun je je focus verdelen? Ben je dan nog wel een goede moeder? Wil zij niet teveel? Het rolmodel Alice Diels is directeur HR bij Nuon. Zij maakte een glansrijke carrière door met twee kinderen. Alice waarschuwt voor de typisch ‘Nederlandse’ valkuilen. ‘Een topfunctie is topsport en dat doe je niet in deeltijd.’ Ze neemt Miriam mee in haar leven, waarin hard gewerkt wordt, maar ook ruimte is voor ontspanning.

Aflevering 3 – zondag 12 april Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier

Carrière maken in de advocatuur is voor veel vrouwen een uitdaging. Je moet 24/7 scherp zijn en keihard werken. De meesten verkiezen de luwte. Gevolg is dat er slechts 15% vrouwelijke partners in de top zitten. Annemarie Creutzberg is een getalenteerde jonge advocate met ambities. Ze loopt een dagje mee met het rolmodel Maartje Govaert, een advocaat en partner bij het advocatenkantoor Norton Rose Fulbright, die zich niets in de weg laat leggen. Ze gaat recht op haar doel af en heeft energie voor  tien. Ze heeft een gezin met vier kinderen waarvan de jongste nog aan de borst is, ondertussen zwaait ze de scepter op een internationaal advocatenkantoor. Wat is haar geheim?

Aflevering 4 – zondag 19 april | Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier

Bestuursvoorzitter Dorine Burmanje toverde in tien jaar tijd het Kadaster om van een mannenbolwerk tot een vrouwvriendelijke organisatie. In alle managementlagen wordt het streefcijfer van 30% vrouwen ruimschoots gehaald. Maar Dorine heeft nog één kopzorg; de toplaag.  De directieraad bestaat naast Dorine uit louter  mannen. Het rolmodel Burmanje vindt dat niet meer van deze tijd. Ze wil dit veranderen maar  gaat dat ook lukken? Met name in de bovenste laag is de competitie groot en zijn de kleinste details van belang.  Dorine vindt dat vrouwen het daarin nog weleens laten liggen. Ze nodigt het jonge talent Tamara Slob uit om toe te werken naar een topfunctie en ze besluit het talent te ‘empoweren’

Aflevering 5 – zondag 26 april Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier

In Nederland kiezen maar weinig meisjes voor natuurkunde. Promovendus Anouk de Hoogh deed dat wel. Zij promoveert op het FOM-instituut AMOLF en oriënteert zich op haar verdere loopbaan. Ze weet nog niet zeker of ze wel verder wil gaan in de wetenschap.  Hoeveel kans maakt zij  in een omgeving waarin de  norm door mannen wordt bepaald? Mannen gaan anders met hun onzekerheid om. Mannen bluffen meer en verbloemen hun twijfels. Anouk voelt zich daardoor soms geïntimideerd en heeft het gevoel dat ze vaak met 1-0 achterstaat. Ze vraagt toponderzoeker Els Koffeman om advies..

Aflevering 6 – zondag 3 mei Bekijk deze aflevering op NPO gemist Klik hier

Hoogleraar word je niet zomaar. Voor deze prestigieuze functie moet je heel wat in huis hebben.  Daarin doen vrouwen niet onder voor mannen. Toch is slechts 1 op de 7  hoogleraren een vrouw. Hoogleraar Rechtsgeleerdheid  Elies van Sliedregt (VU) vermoedt dat mindbugs als ‘onbewuste voorkeuren’ een rol spelen. De elegante Elies van Sliedregt is niet de huiskamergeleerde die je bij deze functie verwacht. Ze is een inspirerend voorbeeld voor menig vrouwelijke student. De vrouwen moeten volgens haar de studeerkamers uit komen. ‘De boer op en jezelf in de kijker spelen.’ De promovendus Nora Asrami houdt zich bezig met de ontwikkeling van de islam onder Nederlandse jongeren. Een mooi thema om jezelf mee te profileren. Elies leert Nora de fijne kneepjes.

  • Regie: Pier Wouda
  • Samenstelling:  Anouk Tulner
  • Producent: Fabian Ruitenberg, Martin de Lange
  • Bonte Vrouwen is een productie van Netwerk6 produkties in samenwerking met NTR.
  • Deze productie kwam tot stand met steun van Stichting EZVN.