Masterclass Stratego voor vrouwen: De kennismaking

11 Flares 11 Flares ×
Door: Debora de Laaf

Oké, ik begrijp soms geen bal van de mannenwereld. Ik heb ze ook niet dus daar zal het door komen.

Oké, ik moet weerbaarder worden. Zakelijke teleurstellingen niet persoonlijk aantrekken, en zo.

En oké, ik moet de (ongeschreven) regels in een grote organisatie beter leren begrijpen. Maar om nou gelijk te beginnen aan een ‘Masterclass Stratego voor vrouwen’… Alleen de naam al!

Debora de LaafIk had dus gerust een duwtje nodig om me hiervoor op te geven. Ik houd namelijk helemaal niet van vrouwenpraatgroepjes die als slachteroffers bij elkaar zitten. Die grote krokodillentranen huilen omdat het allemaal zo oneerlijk is. Dat het glazenplafond nog steeds bestaat. En dat het diversiteitsquotum door heel veel organisaties niet gehaald wordt. Nee, zo’n theekransje is niets voor mij.

Een uitgebreide inventarisatie en het natrekken van een aantal referenties gaf uiteindelijk toch de doorslag. Aan de hand van deze inventarisatie kreeg ik het idee dat de masterclass me echt zou helpen bij de eerder genoemde ontwikkelpunten.

Afgelopen maand was het zover. De kennismaking. Met welke vrouwelijke medecursisten breng ik de komende vijf maanden een aantal dagen door?

Terwijl ik de weg zocht over de polderweggetjes bij Ouderkerk aan de Amstel, zat ik met mijn hoofd nog helemaal niet bij deze ontmoeting. Druk bellend kwam ik te laat aanzetten. Terwijl ik het telefoongesprek afrond zie in mijn ooghoek zes vrouwen staan. Ojee, toch een theekransje, schiet er door mijn stigmatiserende hoofd. Maar nee: bij binnenkomst is er gelukkig wijn! En worden er (bijna) mannelijke grappen gemaakt over de speculaties met wie ik op dit tijdstip toch zo druk nog aan het bellen ben. Een collega? Of mijn minnaar? Iedereen een hand gevend en me verontschuldigend dat het toch echt een collega was, valt er een last van mij af.

Niets geen theekransje. Een groep vrouwen met ieder een eigen verhaal en reden om aan deze masterclass mee te doen. Stuk voor stuk topvrouwen die eigenlijk allemaal één ding gemeen hebben: ‘discipline en ambitie’. Van een directeur die na twee zwangerschappen in een rolstoel terecht kwam en weer opkrabbelde, een techneut tussen de wegenbouwers tot een directeur bij Deloitte uit Albanië die in perfect Nederlands haar loopbaan toelicht.

Wanneer de avond vordert wordt het programma van de Masterclass verder toegelicht. Coaching, interviews met rolmodellen, typeringen van Griekse goden en godinnen en je persoonlijke visie. Allemaal onderwerpen die de komende maanden aan bod komen.

Als de avond voorbij is en ik wegrijd, vraag ik me af wat al die onderwerpen ons gaan brengen. Zijn discipline en ambitie niet gewoon de sleutel tot een succesvolle carrière? Of is dat mijn vrouwelijke brein? We zullen het zien.

11 Flares Twitter 4 LinkedIn 0 Facebook 7 11 Flares ×