Hoe bewust voer jij selectiegesprekken? | blog

0 Flares 0 Flares ×

Hoofd selectiegesprekken

Hoe bewust voer jij selectiegesprekken?

Heel vaak hebben we gehoord: ‘Het maakt mij niet uit of het een man of een vrouw is, het gaat mij om de beste kandidaat’.

En daar gaat het al fout. We zijn helemaal niet goed in staat om vast te stellen of kandidaten die we spreken ‘de beste’ zijn. Er zijn allerlei onbewuste mechanismen in onze hersenen die ervoor zorgen dat wij mensen niet neutraal kunnen waarnemen.

Onze hersenen hebben maar een beperkte capaciteit en geven mensen heel snel labels: chaotisch, ambitieus, lief, zakelijk. En vervolgens baseren we onze beoordelingen op deze eerste waarnemingen. Dirk is ambitieus en Patricia is een bitch. Bovendien hebben we ook allerlei vooroordelen over groepen mensen. Vrouwen zijn minder ambitieus, mannen kunnen beter focussen, vrouwen zorgen, mannen tonen kracht. Een mooi voorbeeld hiervan is de promofilm van Pantene ‘Labels against women’:

Al deze oordelen zorgen er dus voor dat we helemaal niet zo goed zijn in selecteren als we zelf denken. En dat geldt niet alleen voor mannen… Vrouwen hebben hier net zoveel ‘last’ van. We zeggen vaak wel dat we vrouwen net zo geschikt vinden als mannen, maar ondertussen denken onze hersenen daar heel anders over.

Hoe gaan we dan wél zo neutraal mogelijk de beste vrouw of man selecteren? Door je bewust te worden van deze mechanismen. Als je weet in welke valkuilen je hersens je willen laten trappen, dan kun je proberen deze te omzeilen. Bewust worden dus van hoe we denken en stil staan bij wat we in plaats daarvan ook zouden kunnen denken.

Vorig jaar heb ik drie workshops ‘Diversiteit in selectiegesprekken’ gegeven bij een grote gemeente in het noorden van het land. De gemeentesecretaris gaf het goede voorbeeld en woonde, samen met het directieteam, de eerste workshop bij. Eén van de directieposities was vacant. De gemeente wilde daar graag een vrouw voor aannemen en vroeg ons het selectieteam bewust te maken van de valkuilen. Het werd een fantastische bijeenkomst. Vooral de discussie tussen de gemeentesecretaris en twee directieleden over de competenties ‘daadkracht’ en ‘omgaan met het politieke spel’ was prachtig om te zien. De directieleden waren van mening dat de kandidaat wel daadkrachtig moest zijn en het politieke spel handig moest kunnen spelen. Hoe kon zij anders een serieuze gesprekspartner zijn voor de masculiene wethouders in onze gemeente?

De aanname hier was natuurlijk dat vooral mannen daadkrachtig zijn en strategisch handig kunnen omgaan met het politieke spel. Maar het mooist was de opmerking van de gemeentesecretaris: ‘Als wij alleen kandidaten blijven aannemen die passen in onze huidige manier van met elkaar omgaan, verandert er dus niets’. En zo is het.

Verankering in de top, hier in goede handen van de gemeentesecretaris, is een belangrijke voorwaarde om te werken aan meer diversiteit in organisaties. En natuurlijk met humor ook onze eigen aannames ter discussie stellen en leren over de verschillende oriëntaties van vrouwen en mannen. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen over zichzelf veel bescheidener praten dan mannen (ook dit is een aanname J). We hoorden laatst over een programma waar alle managers een 360 graden analyse lieten uitvoeren. Van de vrouwen had 100% zichzelf lager gescoord dan de feedback die zij kregen. 100% van de mannen had zichzelf hoger gescoord dan de ontvangen feedback…

Elisa de Groot

0 Flares Twitter 0 LinkedIn 0 Facebook 0 0 Flares ×