Goddelijk inzicht

34 Flares 34 Flares ×

Eind januari was het zover. Na 6 maanden intensief het mannelijke en het vrouwelijke gedrag in organisaties bestudeerd te hebben, sloten we de Masterclass Stratego voor vrouwen af. Wat heeft het me opgeleverd?

Hoewel ik dat ‘voor vrouwen’ nog steeds niet onderschrijf – volgens mij zou het namelijk net zo interessant kunnen zijn voor mannen – kan ik de masterclass in één woord omschrijven: ‘Goddelijk’.

  • Goddelijk omdat ik nieuwe inzichten kreeg in hoe mannen en vrouwen communiceren.
  • Goddelijk omdat ik nu mijn collega’s in een goddelijk hokje kan plaatsen en daardoor beter weet hoe ik ze moet benaderen.
  • En goddelijk omdat ik nu weet dat er ongeschreven regels zijn in het werkende leven waarvan ik het bestaan niet wist.

De masterclass startte met pijnlijke filmpjes over hoe meisjes met elkaar communiceren en hoe jongens dat doen. Het verschil kon bijna niet groter. Waar meisjes de stoelen naar elkaar schuiven, elkaar aankijken en bijna letterlijk ‘in’ gesprek gaan, gaan de jongen zitten, kijken ze elkaar niet aan en praten ze recht voor zich uit. Hilarisch en tegelijkertijd goed om te weten. Zowel voor mannen als vrouwen!

De gedragingen in de filmpjes waren een opmaat voor een specifieke theorie over karakters en gedragingen. In mijn carrière heb ik al verschillende theorieën voorbij zien komen. De Big Five. De Management Drive kleuren. Om er een paar te noemen. Allemaal methoden om mensen in hokjes te stoppen. Wat een handig hulpmiddel is om overzicht te krijgen in de wirwar van menselijk gedrag en eigenschapen. Met een stempel op hun hoofd zijn mensen immers eenvoudiger te begrijpen. Niet?

Hoe het ook zij. Bij de masterclass Stratego gebruiken ze ook een methode. Die gaat niet uit van gedragstypen zoals ‘doen’ of ‘voelen’ maar – hoe kan het ook anders bij de masterclass Stratego voor vrouwen – het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk gedrag. Aan de hand van de Griekse goden bracht de Amerikaanse hoogleraar Jean Shinode Bolen karakters en gedragingen van mannen en vrouwen in beeld. Ik moet zeggen: heel verhelderend. Niet alleen de typeringen van mannen maar ook die van vrouwen. En …. Eerlijk is eerlijk die van mezelf. Als je immers weet dat je mannelijke collega vol is van zijn vak, een Hephaistos, is de inhoud van zijn vak de beste aanvliegroute voor een gesprek. En moet je niet als een echte vrouw een gesprek beginnen met onderbuik gevoelens of een drammerige ‘ik heb nu je beslissing nodig.’  Een open deur zou je denken maar toch gaat het in die benadering vaak mis.

Het meest goddelijke inzicht van de masterclass waren misschien wel de ongeschreven regels in het door mannen gedomineerde zakenleven. Stuk voor stuk eyeopeners waar je als vrouw rekening mee kunt houden. Of nog beter, waar je met je verschillende ‘Godinnen’ op in kunt spelen. Overigens denk ik dat veel mannen ook niet van het bestaan van deze regels weten, alleen is het voor de meesten een tweede natuur.

 

Lang verhaal kort: de masterclass Stratego legt het spel en de stukken uit. Waarna het spel kan beginnen.

34 Flares Twitter 2 LinkedIn 20 Facebook 12 34 Flares ×