Artemis in de hoofdrol

0 Flares 0 Flares ×

Artemis in de hoofdrol

Ik hou van lange vliegreizen. Niet van de jetlag, maar gewoon zo’n 10 uur in de lucht zitten met een beeldscherm voor mijn neus. Ik ga ervoor zitten en heerlijk films kijken. Nu hou ik erg van films met, hoe kan het ook anders, vrouwen in de hoofdrol. Ik kijk naar deze vrouwelijks spelers en probeer uit te vinden welke godinnen zij vooral neerzetten. Afgelopen zomer heb ik tijdens mijn lange vlucht kunnen kijken naar meerdere sterke Artemis vrouwen* in de films:

  • Hidden figures
  • Brimstone


Hidden Figures
In de film Hidden Figures (gebaseerd op een waar gebeurd verhaal) zie je een aantal Afro-Amerikaanse Artemis vrouwen die, omdat ze zwart zijn (niet omdat ze vrouw zijn) op noodzakelijke, maar onzichtbare posities (en plekken) werken bij de NASA. Drie Afro-Amerikaanse vrouwen gespeeld door Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monae zijn er wel klaar mee en komen in opstand. En dat is precies wat een Artemis zou doen.

Wat zij bereiken in de film (en ook in het echt dus) is dat:

  • De eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke manager wordt benoemd
  • Afro-Amerikaanse en blanke vrouwen van hetzelfde toilet gebruik mogen maken en uit hetzelfde koffieapparaat koffie mogen halen (ja echt waar)
  • De eerste Afro-Amerikaanse vrouw een college/university degree kon halen

Dit zijn al behoorlijke resultaten, maar het mooiste is dat een Afro-Amerikaanse vrouw ervoor heeft gezorgd dat de Verenigde Staten voor het eerst een raket naar de ruimte kon schieten met een veilige terugkeer van de astronaut.

Brimstone
De tweede film die ik zag was Brimstone. Deze film gaat over de eigenwijze dochter Liz, gespeeld door Dakota Fanning, van een Nederlands echtpaar dat zich in de tijd van de kolonisten probeert te vestigen in Amerika.

Wanneer je ziet wat voor leven Nederlandse vrouwen daar hadden, mag je echt blij zijn dat je nu niet in die tijd leeft. Vrouwen werden door hun mannen gedomineerd en onderdrukt en dan druk ik me heel zachtjes uit. En daar heeft Liz nu net geen zin in. Ze spreekt haar vader tegen en loopt weg met gevaar voor eigen leven. Door een enorme opoffering, namelijk door haar eigen tong af te snijden (ja zo gruwelijk is het) kan ze haar eigen leven een beetje opbouwen en ze krijgt zelf een dochter.

Voor haar dochter doet ze alles en uiteindelijk runt ze haar eigen houtzagerij en heeft ze zelfs meerdere mannen in dienst. Wanneer ze wordt opgepakt en haar de strop voor ogen staat, besluit ze het heft in eigen hand te nemen en zichzelf te verdrinken.

Wat is er zo ‘Artemis’ aan deze vrouwen?
Ze tonen allemaal lef, zijn eigenwijs, houden vast aan hun idealen en komen op voor de positie van vrouwen. Dit zijn vrouwen die echt verandering teweeg kunnen brengen. En helaas, sommige Artemis vrouwen moeten dit met de dood bekopen…

Overigens, de drie ‘echte’ Afro-Amerikaanse vrouwen van Hidden Figures leven nog!

Monic Bührs
Directeur In Touch women resource maangement

* In onze programma’s werken wij met archetypische godinnen en goden. Artemis is een onafhankelijke godin, assertief en een pionier die graag buiten de gebaande paden gaat.

0 Flares Twitter 0 LinkedIn 0 Facebook 0 0 Flares ×